Omnummering Triodos rekeningnummers

Onlangs is de Triodos bank op verzoek van klanten overgestapt op een nieuwe rekening nummering. Wat voorheen het rekeningnummer 0333333333 was, is tegenwoordig genummerd 33.33.33.333.

Als u nieuwe transacties inleest in het Penningmeester huishoudboekje, dan wordt het aangepaste nummer als nieuw rekeningnummer beschouwd. Hierdoor is er geen aansluiting meer met de bestaande transacties. Om dat te verhelpen is er vandaag een nieuwe versie (4.2.0.5) neergezet. Hierin is het mogelijk om met de toestcombinatie ctr + F10 in Penningmeester een rekeningnummer om te nummeren. Hiermee wordt het betreffende nummer omgezet van alle aanwezige transacties, budgetten, reserveringen, ijksaldi en autoposten.

Mocht u ondertussen al een ijksaldo van de nieuwe rekening hebben ingesteld, dan is het raadzaam om 1 van de 2 ijksaldoregels te verwijderen in het menu beheer… rekeningbeheer.


 1. Lemmens Erwin

  Indien ik een oud rekeningnummer omzet naar een ander reeds bestaand rekeningnummer waar reeds data in staat, worden dan de data van het oud nummer samengevoegd (of overschreven indien het dezelfde data is) met de data van het nieuwe reeds bestaande nummer of ben ik dan de data van het oude of het nieuwe nummer kwijt ?

  • Kortgezegd: De gegevens worden samengevoegd.
   De gegevens van het bestaande (oude) nummer blijven bij het omnummeren bestaan. Bij het omnummeren wordt het rekeningnummer van de betreffende transacties aangepast. Als hierdoor dubbelingen ontstaan zal het omnummeren niet lukken. Als je gegevens van rekening A omzet naar rekening B zal in rekeningbeheer wel 2x een rekening met hetzelfde rekeningnummer komen te staan. Daarvan zal er 1 handmatig verwijderd moeten worden. LET er in dit geval wel op dat je bij het verwijderen van een rekeningnummer in rekeningbeheer niet ook alle data ervan verwijderd. Dit wordt (in versie 5) gevraagd bij het verwijderen. In versie 4 wordt dit niet gevraagd, maar ook niet verwijderd.

 2. Ben het programma aan het uitproberen.

  Verrekte handig door alle rekeningen te combineren.

  Kan ik naast deze boekhouding nog meerdere aanleggen (dus gescheiden van de eerste)?

  Alvast bedankt voor uw reactie.

  Met vr.gr.,

  Wim Scheuer

 3. Beste lezer, mijn banknummers worden nu ook gedownload met een 0 voor het banknummer. Vreemde zaak, mijn banknummer is toch zonder 0. Ik heb toch niets met die Tridos bank te maken.Als ik CTR F10 gebruik krijg ik oa de mededeling “deze actie kan niet ongedaan worden gemaakt”. Beetje “eng” om ja aan te klkken. Ik heb een keer ja en nee ingegeven als nieuw banknummer. Het wordt er allemaal erg ondoorzichtig door met banknummers.
  Nog een vraag, als ik bij rekeningbeheer een bestaande rekening verwijdert zijn dan ook al mijn mutaties verdwenen?
  Graag uw advies, vriendelijke groet, Jaap den Ouden.( PM 22355).
  PS de nieuwe update is fantastisch.

  • Beste Jaap,

   Sorry voor deze late reactie. Ik dacht dat ik de vraag per mail had beantwoord.
   De 0 voor het bankrekeningnummer wordt door de bank in de export aangeleverd. Penningmeester leest deze 1 op 1 in. Ik kan afraden om het rekeningnummer hiermee te hernoemen aangezien in de volgende export weer een voorloop nul wordt aangeleverd. Dan detecteert Penningmeester ook geen dubbelingen. N.b. het rekeningnummer is anders.

   Het antwoord op je 2de vraag is nee. Als je een rekeningnummer uit rekeningbeheer verwijdert blijven alle transacties gewoon bestaan. Als je een rekening volledig wilt verwijderen kun je de transacties verwijderen door te filteren op de rekening; alle transacties te selecteren (ctrl + a) en op de delete knop te drukken.

Plaats een reactie

You must be logged in to post a comment.