Eerste hulp bij budgetteren

In versie 4.4 is het begrotingsscherm flink verbeterd. Dit zal het makkelijker maken om een begroting / budget van uw inkomsten en uitgaven te maken en te onderhouden. Hieronder een beschrijving van de aanpassingen.

Afwijkingen visueel weergeven

Als u een begroting maakt voor een post is het handig om te weten of dit overeenkomt met uw werkelijke inkomsten en uitgaven. Bovenin het scherm is nu een slider balk toegevoegd, waarmee u het verschil tussen de begroting en werkelijke transacties visueel kunt weergeven. Zet deze bijvoorbeeld op 20% en de bedragen worden rood of groen weergegeven als deze meer dan 20% afwijken van de werkelijke transacties. Klik op een bedrag en u ziet rechts in de begrotingstotalen het verschil.

Begrotingstotalen

Rechts in het scherm heeft Penningmeester nu een overzicht van de begroting. Bovenin staan hierin de totalen van de begroting, maandelijkse inkomsten en uitgaven en inkomsten en uitgaven van de geselecteerde maand. Onderin ziet u de totalen van de geselecteerde post van de geselecteerde maand en eventuele afwijkingen ten opzichte van de werkelijke transacties. Is er geen specifieke maand geselecteerd, dan worden de gemiddelden per maand van de post weergegeven.

Op welke dag valt een post

Sommige posten vallen maandelijks (ongeveer) op dezelfde dag. Als Penningmeester hier een patroon in kan vinden, zal er onderaan een “valt op dag” zichtbaar worden. Het is aan te bevelen om voor deze vast maandelijks terugkerende posten een dag op te geven in de begroting, zodat de prognose in Penningmeester nog nauwkeuriger wordt. Wordt uw loon een keer toch een aantal dagen later gestort dan de opgegeven dag, dan verschuift Penningmeester het bedrag automatisch voor mazimaal 10 dagen in de prognose (bestaande functionaliteit).

Nieuwe layout

Het begroting en reserveringenscherm is verplaatst van het beheer- naar het hoofdmenu. Het heeft daarmee een prominentere plek en een nieuwe layout a la het rekeningoverzicht gekregen. Onderin het scherm treft u de toolbar om begrotingsregels te genereren, wijzigen, verwijderen of snel een rapport kunt maken. U kunt bedragen direct in het begrotingsscherm maken door de waarde van een cel te wijzigen. Uw wijzigingen worden automatisch opgeslagen.
Schermvoorbeeld (verkleind met fictieve data):
Het nieuwe begrotingsscherm in Penningmeester 4.4

 1. Eerst wil ik me aansluiten bij de zeer tevreden gebruiker.
  Complimenten voor het programma. Afgelopen jaar heb ik met plezier ermee gewerkt.
  Dit jaar kan ik de transacties van vorig jaar gebruiken voor de begroting van dit jaar.
  Het automatisch generen van de begroting gaat prima.
  Mijn problemen beginnen bij het aanpassen.Ik wil dit uitprinten om de posten met het vorig jaar te vergelijken en ik mis of zie over het hoofd hoe.
  Ook het exporteren naar Excel mis ik.

  Hoe kan ik dit oplossen?

  Met vriendelijke groet

  • Bedankt voor de complimenten. Voor het printen kun je het begrotingsrapport gebruiken. Rechtsonderin staat ook een snelkoppeling bij rapporten.. begrotingsrapport.

   • Het begrotingsrapport geeft tevens de maand afwijking ten opzichte van actueel waardoor je een enorm brede spreadsheet form. krijgt. Het uitprinten geeft maar 2 blz waarbij de kolommen na februari niet meer zichtbaar zijn en ook niet geprint worden.Ik wilde de begroting alleen gebruiken om de begrotingsrekeningen te beoordelen tov de rekeningen van het vorig jaar, kijken welke wel en welke niet meegenomen zijn en of ik ze wel in de begroting wil hebben. Misschien is dit tzt aan te passen?
    Exporteren naar exel in het begrotingsrapport werkt bij mij niet.(Ik gebruik open office)

    Ik heb de begroting geselecteerd en kon toen met copy en paste deze in open office’s spreadsheet inpassen. Dus voor mij is het probleem opgelost.

    Met vriendelijke groet

    • Je kunt in de rapport instellingen rechts de modus op “compact” zetten. Dan krijg je alleen de bedragen begroot.

 2. Beste ontwikkelaar(s),

  Allereerst mijn complimenten voor een erg goed doordacht en kwalitatief goed programma. Het is het niet het eerste, maar wel het enige programma die mijn prive administratie exact zo beheert als ik zou wensen.

  M.b.t. de begroting : bestaat er nu of in de toekomst een mogelijkheid om een periodiek voorkomende uitgave (denk bijvoorbeeld aan boodschappen), per (bijvoorbeeld) week te begroten, in plaats van alleen een totaal per maand? Mijn inziens komt dit de kwaliteit van de prognose ten goede. Wellicht kan het al, en heb ik er overheen gekeken, of wellicht zit er een andere gedachtegang achter dat dit niet mogelijk is?

  Met vriendelijke groet,

  • Allereerst bedankt voor de complimenten. Wekelijks begroten is niet mogelijk nee; alleen maandelijks. Wat voor posten zoals boodschappen wel mogelijk is om in de begrotingsregel bij het veld “dag” de waarde 0 op te geven.

   Met dag 0 (nul), zal het opgegeven bedrag gelijkmatig worden verspreid over de (resterende) dagen van de maand. Ongeacht de werkelijke inkomsten/uitgaven, zal de restprognose altijd (bedrag/dagen in maand) * resterende dagen van de maand zijn. Dit is bedoeld voor bedragen die regelmatig binnen een maand vallen, zoals bijvoorbeeld boodschappen.

   Met deze daginstelling is “een dag meer uitgegeven aan boodschappen” direct zichtbaar als verwachte budgetoverschrijding / begrotingsruimte.
   Ik hoop dat deze informatie u verder helpt. Mijn eigen ervaring hiermee is dat dit de prognose voor boodschappen vrij nauwkeurig maakt.

   Deze link geeft alle informatie over de daginstelling in een begrotingsregel. Een juiste daginstelling per post maakt de uiteindelijke prognose in Penningmeester veel nauwkeuriger.

Plaats een reactie

You must be logged in to post a comment.