Bestedingsruimte mobiel bekijken

“Hoeveel kan ik nu nog aan …. uitgeven?” is een vraag die ik wel eens van mijn vrouw krijg. Een vraag die eigenlijk best lastig te beantwoorden.
Hoeveel hebben we al uitgegeven? Wat kost de vakantie? Willen we nog iets overhouden dit jaar? Een hoop factoren die eigenlijk in het antwoord zouden moeten worden meegenomen.

Met de overtuiging dat mijn “best geteste huishoudboekje” daar altijd en direct antwoord op zou moeten geven, had ik in Penningmeester:

  • Via menu rapporten > begroting >  jaarbegroting een rapport gemaakt die het restbudget van de huidige maand voor haar weergeeft.
  • Het rapport had ik opgeslagen en gepubliceerd onder de naam “Maandbudget”
  • op haar telefoon in safari de url https://www.penningmeester.net/m4/ geopend toegevoegd aan het startscherm.

Daarmee had zij een Penningmeester icoon op het startscherm van haar telefoon, waarmee ze altijd en overal het maandbudget per post kan bekijken. Doordat ik mijn transacties en begroting in Penningmeester regelmatig bijwerk en via “rapporten publiceren (alt + spatie)”mijn geselecteerde rapporten heeft zij altijd een actueel overzicht bij zich.

Helaas werd het rapport afgelopen jaren nooit door haar bekeken.  Omdat ik heel goed begrijp dat al die cijfers vreselijk saai zijn, heb ik afgelopen week in het rapport ook een voortgangsindicator gemaakt. Met nog wat extra aanpassingen voor de mobiele telefoon stond het rapport ook op de telefoon van mijn vrouw.  Een heel stuk beter dan alleen de cijfers, maar toch klonk ze niet erg enthousiast.  De naam “maandbudget” bleek uiteindelijk een negatieve lading te hebben, waar ze inderdaad gelijk in heeft. Vandaar dat vanaf versie 5.6 er een nieuw rapport beschikbaar is gekomen onder de naam “Bestedingsruimte”.  Dit rapport geef per post aan wat je hebt uitgegeven en hoeveel je nog kunt besteden. Dat is standaard ingesteld op “dit jaar tot het einde van de huidige maand” voor de variabele uitgaven.

Of het rapport nu wel door haar gebruikt gaat worden is nog even afwachten. Om de kansen op gebruik te verhogen, stel ik  het hierbij ook beschikbaar voor alle Penningmeester gebruikers.  Momenteel nog alleen in de bèta versie  te downloaden via:

https://www.penningmeester.net/beta/downloads/Penningmeester5Setup.msi

Hieronder een voorbeeld ervan in app vorm.

Bestedingsruimte uitgaven op mobiele telefoon

Uitgaven en bestedingsruimte op mobiele telefoon. Door op een post te tikken kunnen nog onderliggende details worden weergegeven