Penningmeester blog

Nieuws en tips over het Penningmeester huishoudboekje.


Export en import Excel

Geplaatst nov 2, 2017 | plaats een reactie

In een recente windows update (windows 10: KB4041676. Windows 7: KB4041681 en KB4041678) is een aanpassing doorgevoerd waardoor de excel import en export mogelijk niet meer werkt.

Oplossing hiervoor is de xlsx in plaats van de xls extentie te gaan gebruiken. Hiervoor is het wel noodzakelijk dat de microsoft Data Connectivity Components zijn geïnstalleerd. Deze is te downloaden en installeren via:
https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=23734


Penningmeester versie 6

Geplaatst mrt 21, 2017 | plaats een reactie

Penningmeester versie 6 is hieronder te downloaden.

 

Nieuw in versie 6

 • Een profiel van rekeningen opgeven in de begroting.
 • Diverse verbeteringen in de prognose berekeningen.
 • Performance tuning.
 • Weergave van stijgers en dalers in stand van zaken panel.
 • Cashflow prognose rapportage.
 • Betere afhandeling van mogelijke duplicaten bij het inlezen van transacties.

Ook voor jaarlijkse bedragen is de opgegeven dag nu bepalend voor de begrotingsruimte en prognose berekening:

 • Indien geen dag opgegeven => Te gebruiken voor onregelmatige posten zoals Ziektekosten, Uitjes en Inrichting. Begrotingsruimte. Prognose gaat ervan uit dat hele bedrag wordt besteed gedurende het jaar. De begrotingsruimte blijft 0 totdat het bedrag is overschreden of einde jaar voorbij is.
 • Indien dag 0 opgegeven => Te gebruiken voor regelmatige posten zoals Diversen, Drogist, Parkeren, Boodschappen. Als je meer of minder uitgeeft dan gemiddeld begroot is dat direct zichtbaar in de begrotingsruimte en prognose.

Installatie

Versie 6 is een aparte applicatie die je naast de bestaande versie 5 geïnstalleerd kan worden installeren in de map c:\penningmeester\.  Je kunt in versie 6 je bestaande versie 5 administratie openen via menu bestand… openen.

Licentie

Versie 6 is te gebruiken door iedereen met een Penningmeester 1,2 of 3 jarige licentie.
Tot augustus 2017 is het mogelijk om versie 6 met een oneindige versie 5 licentiecode te proberen. Houd er rekening mee dat als je de optie gebruikt om geen rekening op te geven in de begroting, je administratie niet meer backwards compatibel is met versie 5 omdat die dit niet ondersteunt.Penningmeester Nederlandse Bridge Bond uitgave

Geplaatst dec 25, 2016 | plaats een reactie

iconDeze maand is een speciale Penningmeester Nederlandse Bridge Bond uitgave beschikbaar gesteld voor alle bridge verenigingen aangesloten bij de Nederlandse Bridge Bond. Hierin is het onder andere mogelijk gemaakt om een ledenbestand in te lezen en lidmaatschap contributies te beheren en controleren.


Best getest Computer!Totaal 2016

Geplaatst mei 14, 2016 | plaats een reactie

CT_Best getest
Na een zeer strenge voorselectie heeft Computer!Totaal vijftig verschillende online en offline huishoudboekjes getest. Van de 50 geselecteerde huishoudboekjes hebben zij een duidelijke voorkeur: de winnaar van de huishoudboekjestest 2016 is wederom Penningmeester.

Supertrots dus weer!

Lees de huishoudboekjes test van Computer!Totaal hier (PDF)!

 


Bestedingsruimte mobiel bekijken

Geplaatst mei 5, 2016 | plaats een reactie

“Hoeveel kan ik nu nog aan …. uitgeven?” is een vraag die ik wel eens van mijn vrouw krijg. Een vraag die eigenlijk best lastig te beantwoorden.
Hoeveel hebben we al uitgegeven? Wat kost de vakantie? Willen we nog iets overhouden dit jaar? Een hoop factoren die eigenlijk in het antwoord zouden moeten worden meegenomen.

Met de overtuiging dat mijn “best geteste huishoudboekje” daar altijd en direct antwoord op zou moeten geven, had ik in Penningmeester:

 • Via menu rapporten > begroting >  jaarbegroting een rapport gemaakt die het restbudget van de huidige maand voor haar weergeeft.
 • Het rapport had ik opgeslagen en gepubliceerd onder de naam “Maandbudget”
 • op haar telefoon in safari de url https://www.penningmeester.net/m4/ geopend toegevoegd aan het startscherm.

Daarmee had zij een Penningmeester icoon op het startscherm van haar telefoon, waarmee ze altijd en overal het maandbudget per post kan bekijken. Doordat ik mijn transacties en begroting in Penningmeester regelmatig bijwerk en via “rapporten publiceren (alt + spatie)”mijn geselecteerde rapporten heeft zij altijd een actueel overzicht bij zich.

Helaas werd het rapport afgelopen jaren nooit door haar bekeken.  Omdat ik heel goed begrijp dat al die cijfers vreselijk saai zijn, heb ik afgelopen week in het rapport ook een voortgangsindicator gemaakt. Met nog wat extra aanpassingen voor de mobiele telefoon stond het rapport ook op de telefoon van mijn vrouw.  Een heel stuk beter dan alleen de cijfers, maar toch klonk ze niet erg enthousiast.  De naam “maandbudget” bleek uiteindelijk een negatieve lading te hebben, waar ze inderdaad gelijk in heeft. Vandaar dat vanaf versie 5.6 er een nieuw rapport beschikbaar is gekomen onder de naam “Bestedingsruimte”.  Dit rapport geef per post aan wat je hebt uitgegeven en hoeveel je nog kunt besteden. Dat is standaard ingesteld op “dit jaar tot het einde van de huidige maand” voor de variabele uitgaven.

Of het rapport nu wel door haar gebruikt gaat worden is nog even afwachten. Om de kansen op gebruik te verhogen, stel ik  het hierbij ook beschikbaar voor alle Penningmeester gebruikers.  Momenteel nog alleen in de bèta versie  te downloaden via:

https://www.penningmeester.net/beta/downloads/Penningmeester5Setup.msi

Hieronder een voorbeeld ervan in app vorm.

Bestedingsruimte uitgaven op mobiele telefoon

Uitgaven en bestedingsruimte op mobiele telefoon. Door op een post te tikken kunnen nog onderliggende details worden weergegeven

 


Licentievorm

Geplaatst jan 10, 2016 | plaats een reactie

Vanaf 10 januari 2016 is de licentievorm van Penningmeester aangepast. U kiest nu voor een licentie die 1, 2 of 3 jaar geldig is. Zolang uw licentiecode geldig is kunt u updates en upgrades gratis downloaden en installeren.


Vernieuwd forum

Geplaatst aug 4, 2014 | 2 reacties

Na een periode reacties op de website uit te hebben geschakeld vanwege grote hoeveelheden spamberichten staat deze nu weer aan met captcha. Tegelijkertijd is  er een Vernieuwde forum Penningmeester huishoudboekjenieuw forum gekomen, waarop vragen, bugs en suggesties geplaatst kunnen worden. Doel hiervan is om de dezelfde vragen per e-mail te reduceren, zodat er meer tijd overblijft om Penningmeester verder uit te breiden en verbeteren. Alle berichten worden gecategoriseerd en getagd, zodat deze binnenkort per scherm/onderwerp vanuit Penningmeester zelf beschikbaar kunnen worden gesteld.

Het forum is ondertussen gevuld (anoniem) met de meest gestelde vragen en antwoorden die per e-mail zijn verstuurd.

Verder bevat het forum een stem mogelijkheid (pijltjes naast het bericht), waarmee op een bug of suggestie gestemd kan worden. Het is de bedoeling om deze te gebruiken als volgorde voor verdere aanpassingen; dus ziet u een bericht die u graag opgelost wilt hebben; stem hier dan s.v.p. op.

Om een bericht te plaatsen dient u een account aan te maken. Hiervoor geeft u een naam (alias) en e-mail adres op. Het wachtwoord ontvangt u op het opgegeven e-mail adres. Zodra u met de account een bericht heeft geplaatst wordt u per e-mail op de hoogte gesteld van antwoorden en reacties op het bericht.


 


Penningmeester versie 5

Geplaatst jun 2, 2014 | 5 reacties

Versie 5 van Penningmeester wordt momenteel getest door verschillende Penningmeester bèta testers. Versie 5 bevat ruim een jaar aan nieuwe functionaliteit en verbeteringen.

Proberen?

Versie 5 kunt u naast versie 4 installeren en gebruiken. Zorg wel dat u versie 5 in een aparte folder installeert (bijv c:\penningmeester5\). Na installatie kunt u uw versie 4 administratie in versie 5 laden. Een administratie is niet volledig backwards compatible. Dat betekent dat u de wijzigingen die u in versie 5 aanbrengt niet allemaal met versie 4 gebruikt kan worden. Beslis dus tijdig met welke versie u door wilt gaan.
Tijdelijk kunt u deze versie met uw huidige versie 4 licentie gratis proberen. Daarna kunt u versie 5 blijvend gebruiken door een geldige licentie aan te schaffen of uw versie 4 licentie te upgraden.

Hieronder een overzicht met de belangrijkste wijzigingen die in versie 5 zijn doorgevoerd.

Dashboard

Het nieuwe dashboard in versie 5 geeft u in 1 oogopslag een totaalbeeld van uw financiën. Heb ik voldoende saldo.. (wanneer) kom ik rood te staan.. wat hou ik over dit jaar? Hoe lig ik ten opzichte van mijn begroting.. en nog veel veel meer.

In het dashboard kunt u eenvoudig doorklikken naar de betreffende detail informatie.

Financieel dashboard

Relaties toekennen

Sinds het “nieuwe pinnen” staat er vaak een onleesbare tekst in het omschrijvingsveld. Daarom is het in versie 5 mogelijk gemaakt om een relatie aan een transactie toe te kennen. Als er een relatie is toegekend wordt deze in plaats van de originele omschrijving weergegeven in het transactieoverzicht. Relaties zijn net als posten automatisch toe te kennen aan transacties.

 

Relaties aan transacties toekennen

Bijlagen toevoegen

Op menig verzoek is het nu mogelijk om een bijlage aan een transactie of relatie toe te kennen. Dubbelklik op een transactie en voeg eenvoudig een bijlage toe aan een transactie. Ook kunt u eenvoudig een document kopiëren (bij voorbeeld vanuit de mail) en via rechtersmuis op een transactieregel plakken als bijlage. Zo kunt u eenvoudig uw factuur of bonnetje opslaan bij een transactie in Penningmeester.

Bijlagen koppelen

 

Jaarbedrag begroten

Het is nu mogelijk om in de begroting een jaarbedrag voor een post op te geven. In dit geval volgt de begroting de werkelijke inkomsten/uitgaven van die post (tot maximaal het begrootte bedrag) en wordt het restbedrag over de resterende dagen van dat jaar in de prognose verdeeld.

Begroting

 

en nog veel meer…

verder zijn nog diverse verbeteringen in versie 5 doorgevoerd om u nog beter inzicht in uw financiën te geven en het gebruik eenvoudiger, intuïtiever en prettiger zal maken.

 • Uw rekeningen en posten een eigen kleur geven
 • Verbeterde performance
 • Nieuwe autopostregels (nu actieregels)
 • Nieuwe layout

Daarnaast zijn er nog veel kleine verbeteringen doorgevoerd, die u bij het gebruik zal merken. De komende periode staat nog in het teken van bugfixes en verbeteringen op basis van de testbevindingen.21 juni 2013 versie 4.9.0.34

Geplaatst jun 21, 2013 | plaats een reactie

Installer aangepast voor .net 3.5 framework.

In de laatste versie van Penningmeester kan het voorkomen dat de licentiecontrole niet kan worden uitgevoerd.
Oplossing hiervoor is de laatste versie van het microsoft .net framework te installeren.
Welke versie is afhankelijk van de windows versie. Voor windows 7 en 8 is dat onderstaande link:
http://www.microsoft.com/nl-nl/download/details.aspx?id=30653

Voor oudere versie is het:
http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=17851

Excuses voor het eventuele ongemak.

 


Aangepast IBAN rekening formaat Rabobank

Geplaatst apr 28, 2013 | 1 reactie

Afgelopen week heeft de Rabobank een nieuw formaat toegevoegd waarin de nieuwe IBAN nummers worden doorgegeven. Ook zijn er in deze nieuwe csv file enkele nieuwe velden toegevoegd waardoor Penningmeester het bestand niet meer herkent.
Het nieuwe formaat wordt ondertussen ondersteund in de laatste versie van Penningmeester.
Vanwege een wijziging in het omschrijving veld van het nieuwe Rabobank formaat is het aan te bevelen om geen overlappende periodes met eerder ingelezen transacties via het oude formaat te downloaden. Dat zou mogelijk dubbele transacties kunnen veroorzaken.

In de laatste versie is ook een aanpassing gemaakt om de overgang naar IBAN eenvoudiger te maken. Bij het inlezen wordt gecontroleerd of er al een origineel rekeningnummer (zonder IBAN toevoegingen) aanwezig is.
In dat geval, wordt het originele rekeningnummer overgenomen. Dat kunt u gerust zo houden. Wilt u toch liever dat het langere IBAN nummer zichtbaar wordt in plaats van het originele nummer, dan kunt u het rekeningnummer via beheer.. rekening omnummeren.
Zie voor een beschrijving hiervan: Omnummeren naar IBAN rekeningnummer.

IBAN ondersteuning PenningmeesterBest getest Computer!Totaal

Geplaatst jan 23, 2013 | 2 reacties


Sent: woensdag 23 januari 2013 16:12
To: info@penningmeester.net
Subject: Gefeliciteerd met uw Computer!Totaal keurmerk!

Van harte gefeliciteerd met het behalen van het Computer!Totaal keurmerk.
Dit keurmerk is toegekend aan uw product: Penningmeester 4.9.0.9 in nummer 2 van Computer!Totaal op pagina 37.
U krijgt hierbij toestemming voor het gebruik van het Computer!Totaal keurmerk Best Getest in uw communicatie.

Met vriendelijke groet,
Computer!TotaalOmnummeren naar IBAN rekeningnummer

Geplaatst dec 8, 2012 | 1 reactie

Triodos is onlangs overgegaan naar IBAN rekeningnummers en andere banken zullen binnenkort volgen. Zodra uw bank over is op IBAN/BIC rekeningnummers, kunt  u uw Penningmeester huishoudboekje hier als volgt op aanpassen.

 1. Start penningmeester
 2. Loop de transacties (handmatig) na op dubbele transacties van het oude en het nieuwe nummer. N.b. Penningmeester kan rond de datum van overgang dubbelingen hebben toegelaten omdat het rekeningnummer nu anders is.
 3. Verwijder van eventuele dubbele regels een van de 2 regels door de regel te selecteren en op de delete knop te drukken.
 4. Open het omnummerscherm met behulp van de toetsencombinatie ctr + F10.
 5. Geef bij rekeningnummer het oude bestaande rekeningnummer; en bij omnummer het nieuwe IBAN rekeningnummer.
 6. Klik op OK en het oude nummer wordt omgenoemd naar het nieuwe IBAN nummer.

IBAN-omnummeren

Deze actie is eenmalig nodig nadat uw bank over is gegaan naar IBAN/BIC!Penningmeester huishoudboekje app

Geplaatst nov 9, 2012 | 9 reacties

Penningmeester is nu ook in app vorm verkrijgbaar! Daarmee heeft u altijd en overal inzicht in uw actuele financiële situatie op uw telefoon of tablet. Handig!

Lees meer


Eenvoudige boekhouding voor kleine ondernemers

Geplaatst mei 7, 2012 | 1 reactie

In versie 4.8 van Penningmeester zijn er verschillende wijzigingen aangebracht voor het voeren van een eenvoudige  zakelijke boekhouding. De zakelijke rapporten zijn nu onderverdeeld in een rapport voor BTW aangifte, winst- en verliesrekening en een balans.  Alle rapporten en grafieken zijn nu inclusief of exclusief BTW weer te geven en er is een speciale BTW rekening toegevoegd, die automatisch het BTW saldo berekent van  alle onderliggende profielrekeningen. Hieronder een korte beschrijving hoe een zakelijke boekhouding in Penningmeester in te richten:

Afschrijvingen
Om een investering af te schrijven en dit juist op de balans, de BTW aangifte en winst en verlies rekening te krijgen. Stel u koopt een computer van EUR 1000,-. Hiervan krijgt u via de internet bankieren download een “Af” transactie op je betaalrekening. Deze kunt u als volgt afschrijven:

 1. Geef de transactie een post (bijvoorbeeld Inventaris 21%) met groeptype PM en BTW 21% (dit zorgt dat het BTW bedrag op de BTW aangifte rapport terecht komt).
 2. Klik met rechtermuis op de transactie en kies voor “activeren”.
 3. Penningmeester vraagt of deze netto geactiveerd (EUR 840,34) moet worden; Kies hier “Ja”.
 4. Geef een rekeningnummer op (bijvoorbeeld computer) met een post (bijvoorbeeld Activering) van het groeptype PM, zonder BTW (het bedrag komt daarmee niet op de resultaatrekening en niet op de BTW aangifte).
 5. Penningmeester vraagt of de post ook afgeschreven moet worden. Kies daar “ja” en onderstaand scherm verschijnt waarin de afschrijvingstermijn en restwaarde kan worden opgegeven. Geef hier als post bijvoorbeeld Afschrijvingen, met groeptype VAST, zonder BTW. De afschrijving komt daarmee in de opgegeven termijnen op je resultaatrekening en verlaagt geleidelijk het saldo van de rekening “computer”.

Het resultaat

 • Saldo:  Het saldo van de betaalrekening is verlaagd met EUR 1000,-.
 • BTW: Er staat een directe BTW vordering op de lopende rekening van 159,66.
 • Balans:  Er is een nieuwe rekening “computer” met een saldo van 840,34 (netto aanschafwaarde) -/- 280,10 (eerste afschrijftermijn). Het saldo hiervan wordt vanwege de afschrijvingen automatisch verlaagd in termijnen van 280,10 per jaar (conform gekozen afschrijving schema).
 • W&V: Op de winst en verliesrekening staat -/-280,10 (1e afschrijftermijn).

De BTW rekening
Omdat de saldi van alle rekeningen bruto worden weergegeven (o.a. op de balans) is het mogelijk een BTW rekening aan te maken, die automatisch het actuele BTW saldo stand berekent op basis van de BTW transacties van de rekeningen van het geselecteerde profiel. Een BTW rekening kan als volgt worden ingesteld en gebruikt:

 • Maak in menu beheer.. rekening beheer een rekening aan met nummer: BTW (verplicht) en een vrij op te geven tenaamstelling (bijv. “BTW saldo”).
 • Geef als ijksaldo het te betalen BTW bedrag van de laatste BTW aangifte (is waarschijnlijk negatief bedrag) en als ijkdatum de laatste dag van het betreffende kwartaal (bijv 31 dec 2011, saldo: -100 [verschuldigde BTW bedrag van je aangifte].
 • De BTW afdracht transactie (-100) op je lopende rekening geef je een post (bijv. BTW afdracht) met groeptype PM en BTW percentage > 100 (is een special). Deze transactie verhoogt het saldo op de BTW rekening.
 • Voeg de rekening toe aan het gewenste profiel waarover u rapporteert.

De balans
In menu rapporten → zakelijk →Balans is het mogelijk een balans met ratio’s te maken. Hoe een rekening op deze balans  (activa / passiva) staat is in te stellen via menu.. rekening beheer. De berekening en omschrijving van de solvabiliteit- en liquiditeitsratio’s zijn te bekijken door de muis boven de infoknop ernaast te houden.

Privé balans

De balans met eigen vermogen is ook interessant voor het berekenen voor uw privé vermogen. De streefgetallen van de ratio’s  zijn voor privé huishoudens alleen minder relevant. Voor indeling in de balans kunt u bijvoorbeeld de volgende indeling aanhouden:

Activa:

 • (WOZ) waarde huis → Vaste activa
 • Spaarrekening → Vlottende activa
 • Bankrekening → Vlottende activa
Passiva:
 • Hypotheek → langlopende schulden
 • Persoonlijke lening < 1 jaar → Kortlopende schulden
Verdere suggesties zijn uiteraard welkom.


Saldocorrectie

Geplaatst mrt 31, 2012 | plaats een reactie

Vanaf  Penningmeester versie 4.7 is het mogelijk om saldocorrecties op een rekening door te voeren. Hierbij wordt het saldo van de rekening aangepast en een transactie van het saldoverschil aangemaakt. Dit is met name goed  te gebruiken voor beleggings- en vermogensrekeningen (bijvoorbeeld huis WOZ waarde).  De waarde op deze rekeningen kunnen door koerswijzigingen toenemen en/of afnemen, zonder dat er daadwerkelijk transacties tegenover staan. Om een overzicht te behouden van het waardeverloop  kunt u periodiek het actuele saldo ervan aanpassen naar de nieuwe stand door middel van een saldo correctie.  De saldocorrectie kunt u als volgt uitvoeren vanuit menu beheer.. rekening beheer:

 1. Selecteer een rekening en kies voor “saldo correctie”.
 2. Vul in het saldocorrectiescherm het nieuwe ijksaldo op de opgegeven ijkdatum en kies OK.
 3. Er wordt een transactie correctiescherm geopend waarin u de transactie aanmaakt. Standaard wordt deze gevuld met het saldoverschil
 4. Kies voor OK.

Een correctietransactie wordt nu aangemaakt en het ijksaldo van de betreffende rekening aangepast. Des te vaker u dit uitvoert, des te nauwkeuriger is het waardeverloop van de rekening.


Een spaardoel instellen

Geplaatst jan 8, 2012 | plaats een reactie

Heeft u een spaardoel dit jaar? In het Penningmeester huishoudboekje kunt u een spaardoel opgeven en dagelijks nagaan of u op schema loopt. Maak hiervoor via menu beheer → rekening beheer een rekening aan genaamd “spaardoel” (iedere andere naam is ook mogelijk) en geef uw spaardoel als negatief ijksaldo (n.b. u bent uzelf uw spaardoel verschuldigd) met een ijkdatum aan het begin van het jaar. Voeg de rekening toe aan een profiel waar ook uw lopende-, spaar-, lening-/schuld- rekeningen met een kloppend saldo zijn opgenomen. Het saldo van de spaardoelrekening drukt nu de totale bestedingssruimte van het profiel. Zodoende ziet u aan de bestedingsruimte van het profiel wat u nog te besteden heeft / tekort komt buiten de opgestelde begroting, waarbij rekening wordt gehouden met uw ingestelde spaardoel. De bestedingsruimte van een profiel is onder andere zichtbaar in het stand van zaken panel in het rekeningoverzicht. Als u op de bestedingsruimte klikt, krijgt u een saldo-overzicht van alle rekeningen in het profiel en ziet u hoe de bestedingsruimte is opgebouwd.Offline huishoudboekje op meerdere PC's

Geplaatst nov 16, 2011 | 1 reactie

Omdat steeds meer klanten hun administatie op verschillende PC’s willen kunnen benaderen is het vanaf nu mogelijk gemaakt om een Penningmeester licentiecode op meerdere PC’s (max 3) binnen een netwerk tegelijk te activeren. Handig? Hieronder enkele mogelijkheden om uw huishoudboekje vanaf verschillende PC’s te benaderen.

Centrale netwerkschijf
Als u thuis een centrale netwerkschijf heeft kunt u de database van Penningmeester via menu beheer → database beheer verplaatsen naar de centrale netwerklokatie. Op iedere PC waarmee u de administatie wilt benaderen installeert en activeert u de Penningmeester software en verwijst u naar de centrale database lokatie.
Door het plaatsen op een centrale netwerk lokatie zal de performance van Penningmeester afnemen.

Via dropbox
Alternatief van de centrale netwerklokatie is gebruik te maken van dropbox (zie http://www.dropbox.com/). Met deze gratis cloud service kunt u een folder aanmaken die automatisch tussen uw PC’s wordt gesynchroniseert. Ook in dit geval kunt u in Penningmeester via menu beheer → database beheer uw administratie database in de dropbox folder plaatsen en vervolgens vanaf meerdere PC’s benaderen. Kennis van zaken en voorzichtigheid is met deze inrichting wel geboden. U kunt uw administratie namelijk maar op 1 PC tegelijk aanpassen / bijwerken. Maakt u wijzigingen op 2 PC’s tegelijkertijd, dan kan dat synchronisatie conflicten veroorzaken (zie ook http://www.dropbox.com/help/36).Nieuw transactie detail scherm

Geplaatst sep 19, 2011 | plaats een reactie

Vanaf versie 4.4.0.10 heeft Penningmeester een nieuw transactie detailscherm. In het tabblad “detail” ziet u alle relevante informatie over een transactie, kunt u eigen opmerkingen opgeven en makkelijk een post (rubriek) aan de transactie toekennen.
In het tabblad splitsen kunt u een transactie splitsen in meerdere regels. Aan iedere gesplitste regel kunt u een afwijkende datum, post, bedrag en kenmerk toekennen. Handig om een creditcard betalingen over meerdere posten te verdelen of een bedrag administratief in een ander jaar te laten.

Nieuw transactie detailscherm

 

Scherm snelkoppelingen:
crtl + pijl links: vorige record
crtl + pijl rechts: volgende record
crtl + enter: OK
crtl + N: Nieuwe splitsregel
crtl + W: Wijzig gesplitste regel
crtl + D: Verwijder gesplitste regel

De focus in het scherm start altijd op de post. U kunt dus direct beginnen met het intypen van de eerste letters van een post. Druk op enter wanneer u klaar bent. Zijn er nog meer transacties om te rubriceren, dan gaat het scherm naar de volgende transactie. Is het de laatste transatie in de selectie, dan wordt het scherm automatisch afgesloten.

In het rekeningoverzicht, rapporten en grafieken worden gesplitste regels alléén getoond als u midden onderin het scherm heeft gekozen voor “administratieve weergave (alt + a)”. Staat u in “werkelijke weergave (alt +w)” dan wordt de originele transactieregel getoond.Eerste hulp bij budgetteren

Geplaatst sep 7, 2011 | 6 reacties

In versie 4.4 is het begrotingsscherm flink verbeterd. Dit zal het makkelijker maken om een begroting / budget van uw inkomsten en uitgaven te maken en te onderhouden. Hieronder een beschrijving van de aanpassingen.

Afwijkingen visueel weergeven

Als u een begroting maakt voor een post is het handig om te weten of dit overeenkomt met uw werkelijke inkomsten en uitgaven. Bovenin het scherm is nu een slider balk toegevoegd, waarmee u het verschil tussen de begroting en werkelijke transacties visueel kunt weergeven. Zet deze bijvoorbeeld op 20% en de bedragen worden rood of groen weergegeven als deze meer dan 20% afwijken van de werkelijke transacties. Klik op een bedrag en u ziet rechts in de begrotingstotalen het verschil.

Begrotingstotalen

Rechts in het scherm heeft Penningmeester nu een overzicht van de begroting. Bovenin staan hierin de totalen van de begroting, maandelijkse inkomsten en uitgaven en inkomsten en uitgaven van de geselecteerde maand. Onderin ziet u de totalen van de geselecteerde post van de geselecteerde maand en eventuele afwijkingen ten opzichte van de werkelijke transacties. Is er geen specifieke maand geselecteerd, dan worden de gemiddelden per maand van de post weergegeven.

Op welke dag valt een post

Sommige posten vallen maandelijks (ongeveer) op dezelfde dag. Als Penningmeester hier een patroon in kan vinden, zal er onderaan een “valt op dag” zichtbaar worden. Het is aan te bevelen om voor deze vast maandelijks terugkerende posten een dag op te geven in de begroting, zodat de prognose in Penningmeester nog nauwkeuriger wordt. Wordt uw loon een keer toch een aantal dagen later gestort dan de opgegeven dag, dan verschuift Penningmeester het bedrag automatisch voor mazimaal 10 dagen in de prognose (bestaande functionaliteit).

Nieuwe layout

Het begroting en reserveringenscherm is verplaatst van het beheer- naar het hoofdmenu. Het heeft daarmee een prominentere plek en een nieuwe layout a la het rekeningoverzicht gekregen. Onderin het scherm treft u de toolbar om begrotingsregels te genereren, wijzigen, verwijderen of snel een rapport kunt maken. U kunt bedragen direct in het begrotingsscherm maken door de waarde van een cel te wijzigen. Uw wijzigingen worden automatisch opgeslagen.
Schermvoorbeeld (verkleind met fictieve data):
Het nieuwe begrotingsscherm in Penningmeester 4.4


Uw inkomsten en uitgaven begroten/budgetteren

Geplaatst aug 18, 2011 | 1 reactie

Met het Penningmeester huishoudboekje krijgt u makkelijk inzicht in uw inkomsten en uitgaven door transacties vanuit internet periodiek te downloaden en rubriceren. Wilt u nog meer controle en naast achteruit ook vooruit kijken, dan kunt u in Penningmeester een inkomsten en uitgavenbegroting  opstellen. Dit kan in het menu beheer.. begroting waar u per maand per post/rubriek een bedrag kunt begroten. Voor het vulen hiervan, hieronder enkele praktische tips:

Wees reeël

Stel om te beginnen een zo reëel mogelijk en haalbare begroting op. Des te reëeler de begroting, des te nauwkeuriger de financiële prognose. Bekijk pas waar u kunt/moet aanscherpen nadat de begroting volledig is opgesteld.

Gebruik de wizard

Rubriceer transacties van (minmaal) enkele maanden en genereer een begroting met de begrotingswizard op basis van uw werkelijke inkomsten en uitgaven. Dit scheelt u handmatig werk en geeft u reëlere getallen. Let wel dat eenmalige posten niet in de begroting worden meegenomen. Hier zult u zelf een reservering voor moeten aanmaken.

Stel uw begroting periodiek bij

Controleer periodiek via de prognose rapporten hoe u ervoor staat ten opzichte van uw begroting en stel de begroting regelmatig bij. Dat maakt de prognose nauwkeuriger en geeft u de benodigde informatie om tijdig bij te sturen. De volgende indicatoren zijn daarvoor goed om in de gaten te houden:

 • Resultaat:Geeft aan of uw inkomsten en uitgaven in evenwicht zijn.
 • Bestedingsruimte:Het totaal verwachte eindsaldo aan het einde van de periode. U ziet hieraan of u over voldoende saldo beschikt tot het einde van de periode. Ofwel of uw cashflow op orde is.
 • Saldo alerts:Geeft aan wanneer één van de geselecteerde rekeningen naar verwachting voor het eerst onder de ingestelde kredietlimiet raakt. Zo kan uw bestedingsruimte t/m het einde van de periode in orde zijn, maar uw saldo tussentijds tijdelijk onvoldoende.
 • Begrotingsruimte: Geeft de stand (saldo) ten opzichte van uw begroting.

Het resultaat

Hieronder ziet u het resultaat van een begroting. Uw inkomsten en uitgaven (en resultaat) voor de komende periode worden voorspelbaar.

Met een goed gevulde begroting geven ook de saldo grafieken een nauwkeurige prognose van uw saldoverloop, waardoor ook uw cashflow over het verleden en de toekomst inzichtelijk en voorspelbaar wordt.