Waarom worden mijn bankgegevens niet ingelezen?28 Jul 2014 14:57

Waarom leest Penningmeester mijn bankbestand die ik heb gedownload niet in?

23 Jul 2020 22:43

paypal inladen lukt gewoon niet, scheidingsteken is verschillend vermoed ik.

4 Antwoorden
Beste Antwoord
28 Jul 2014 15:46

Als penningmeester het bestand niet inleest kan dat de volgende mogelijke oorzaken hebben:

  • U downloadt het bestand van de bank niet direct naar de importfolder van penningmeester (c:\penningmeester\import of c:\penningmeester5\import).  Download een bestand dus niet in de verwerkt folder.
  • Krijgt u geen optie om de locatie te kiezen bij het downloaden… dan wordt het bestand door uw browser zeer waarschijnlijk in de in de downloads folder gedownload. U kunt het bestand dan handmatig naar de import folder kopieren. In versie 5 gebeurt dat automatisch. 
  • Als u het bestand in de importfolder heeft geplaatst krijgt u altijd een bericht dat het inlezen is gelukt of niet gelukt. Kent Penningmeester het formaat niet dan krijgt u de melding dat het formaat niet wordt ondersteund. Controleer of u het juiste bankformaat gebruikt (zie Bankformaten).
  • Let er op dat u het bestand na het downloaden niet eerst in excel opent en daarna opslaat naar de importfolder. Excel past het originele formaat namelijk aan, waardoor het niet meer ingelezen kan worden. U dient dus het bestand direct naar de importfolder te downloaden.
20 Dec 2015 09:45

Als Penningmeester 5 direct na (her)installatie is gestart kan het zijn dat het automatisch kopiëren van de downloads folder naar de import folder nog niet werkt. Reden is dat windows de installatie uitvoert onder een andere gebruiker.  Na het eenmalig sluiten en opnieuw starten van Penningmeester moet dit wel goed gaan.  

20 Dec 2015 09:48

Lukt het downloaden niet met de inline browser?
Afgelopen tijd hebben veel banken hun website vernieuwd waarna sommige niet meer goed worden weergegeven met de inline browser. De oplossing hiervoor is uw standaard browser te gaan gebruiken voor het inloggen op uw internet bankieren.  Dat is in Penningmeester in te stellen via de bank keuzelijst met de optie “browserkeuze” (helemaal onderop). 
Als u uw eigen browser gebruikt wordt het bestand dat u van internetbankieren downloadt standaard in de downloads folder opgeslagen. Tegenwoordig kunt u niet meer kiezen waar u het bestand wilt opslaan. Versie 5 controleert ook automatisch naar nieuwe bestanden in de downloads folder. Versie 4 niet, maar u kunt het bestand uiteraard ook zelf van de downloadsfolder naar de importfolder van penningmeester (c:\penningmeester\import) kopieren.

12 Aug 2016 15:50

Let er ook op dat u het bestand bij downloaden niet opent in Excel. Dat voorkomt dat Excel het bankbestand locked en Penningmeester het bestand niet kan inlezen. Start Excel toch automatisch, sluit het bestand dan in Excel en kies ervoor de wijzigingen niet op te slaan (anders wijzigt Excel het formaat). 
Na het afsluiten zal Penningmeester alsnog proberen het bestand in te lezen.