Spaarpotjes binnen een spaarrekening instellen18 Dec 2020 17:06

Is het mogelijk om binnen Penningmeester6 spaarpotjes aan te maken die binnen een spaarrekening vallen en eventueel automatisch “gevoed” kunnen worden via een betaalrekening. Ik kan bij mijn Rabo spaarrekening tot wel 20 spaarpotjes aanmaken en deze automatisch “voeden” door mijn Rabo betaalrekening. Helaas krijg je bij de Rabobank geen rente meer uitgekeerd.
Ik heb momenteel diverse spaarpotjes, zoals bijv. “Onderhoud auto” waarop maandelijks € 50.00 gestort wordt. Dit spaarpotje wil ik laten vallen onder een Lloyds spaarrekening want daarop krijg ik tenminste nog enige rente (0.3 %). Deze Lloyds spaarrekening houd ik bij in Penningmeester.
In mijn “oude” huishoudboekje Cash Personal van Davilex, waarmee op 1 juli 2021 gestopt wordt, kun je reserveringen (= spaarpotje) aanmaken binnen een spaarrekening en bijv. maandelijks geld overboeken naar de reservering.
Graag een reactie en, indien mogelijk, uitleg over hoe het te installeren.
Bij voorbaat dank.

Alphons

1 Antwoorden
18 Dec 2020 17:45

Ik doe dit zelf als volgt met een potje voor (huis) onderhoudvoorziening.
In menu beheer.. rekeningen heb ik een rekening toegevoegd met:

 • nummer “Onderhoud”
 • naam “onderhoud voorziening”,
 • balans zijde “Schuld/voorziening” (n.b. het is een schuld aan mezelf)
 • balanstype reserves (zodat hij ook meetelt bij eigen vermogen)
 • Een gewenste beginstand ijksaldo in met ijkdatum

Vervolgens via menu reserveringen, knop toevoegen

 • Mutatietype “Reservering”
 • Kies rekening Onderhoud
 • Geef bedrag en kies voor herhalen bijv iedere maand 50 euro AF met een beperkte einddatum
 • Tegenrekening kan leeg
 • Omschrijving Onderhoud reservering, post  onderhoud voorziening (zolang hij maar type PM is)
 • Mededeling: Onderhoud reservering

Bij klikken op OK wordt er een maandelijkse reservering gemaakt op de onderhoud rekening, waarbij het saldo (de schuld aan jezelf) iedere maand negatiever wordt en het saldo op de spaarrekening iedere maand dus positiever. Via het menu rapporten.. balans.. rekening balans zie je beide rekeningen ook netjes op de balans staan. Spaarrekening als vlottende activa.  De onderhoud reservering bij de passiva, maar onder het eigen vermogen aangezien het een fictieve schuld is.
Als er nu daadwerkelijk een onderhoudsuitgave is op de betaalrekeningen kun je die via rechtermuis op de transactie boeken naar de onderhoudsrekening. Dan komt er een bij mutatie op de onderhoud rekening en vermindert de schuld daarmee aan jezelf.

28 Dec 2020 15:25

Hartelijk dank voor uw reactie en tips.
Ik heb echter een andere manier gevonden. Onder “beheer” maak ik bij “Posten” nieuwe “Posten” aan met namen zoals “Reservering onderhoud Auto” etc. Overboekingen vanuit mijn Betaalrekening boek ik dan op deze zg. reserverings-posten.