Snelheid en systeemeisen14 Dec 2014 12:36

Hallo,
Ik ben bezig met een het uitproberen van penningmeester om te kijken of dit wat voor mij is als vervanger van Microsoft Money. De software staat geïnstalleerd om een weliswaar wat oudere Acer Aspire met 1.6Ghz processor. Deze laptop draait onder Vista heeft 3Gb intern geheugen en een supersnelle SSD drive.
Toch komt het programma Penningmeester mij allemaal wat traag over. En dit terwijl ik slechts 10 transactie regels met de hand heb ingevoerd. Hoe gaat dit als er straks een paar jaar transactie gegevens aanwezig zijn.
In Money heb ik 11 jaar transacties zitten en dat blijft vlot aanvoelen.
Wat zijn de minimale systeemeisen om penningmeester vlot te laten lopen?
b.v.d. voor jullie reacties

1 Antwoorden
14 Dec 2014 12:46

Penningmeester gebruikt met name CPU en geheugen. Gegevens wordt bij opstarten in geheugen geladen en bij afsluiten naar database opgeslagen.
De SSD gaat daarbij dus weinig helpen. Ik heb zelf gegevens vanaf 2001, waarbij penningmeester prima werkt. Hierbij gebruikt Penningmeester ca 200mb geheugen en heb een pc met Windows 7 64b, 4 cores i5 2.7ghz. 
Meerdere cores kan mogelijk het verschil maken omdat Penningmeester gegevens op de achtergrond berekent (zoals bijvoorbeeld stand van zaken gegevens)

11 Oct 2016 12:56

Hallo Jochem, ik ervaar hetzelfde en heb een Windows 10 systeem, 20GB geheugen, SSD, Core i7 Gen 6 en noem het maar op. Overzichten duurt soms 5-7 seconden. Ik heb de indruk dat het ligt aan de Access database, de overhead om alles inzichtelijk te maken op het scherm. Heb je wel eens overwogen of bijvoorbeeld MySQL te gebruiken? Ik heb momenteel iets van 1500 mutaties staan op een vijftal rekeningen met een begroting eraan vast.

20 Oct 2016 19:30

Is dat ook de 2de keer dat je een rapport genereert? Penningmeester maakt gebruik van xslt2.0 voor het genereren van rapportages. Omdat deze niet standaard wordt ondersteund in .net framework moet hij eerste keer geladen worden. Voor komende versie 6 de performance nog een keer onder de loep nemen.