Salderen werkt niet in de begroting4 Mar 2017 14:13

Volgens mij werkt het salderen niet in de begroting.
Als ik ‘inkomsten’ heb op een uitgaven post dan houdt de begroting hier geen rekening mee. Dit terwijl het salderen ‘aan’ staat.
Bijvoorbeeld. Als ik een 300 euro begroot heb voor kleding en ik koop in eerste instantie 2 spijkerbroeken á 100 euro per stuk en breng er vervolgens eentje terug naar de winkel. Dan boek ik in eerste instantie 200 euro (Af) op de post kleding en vervolgens een paar dagen later 100 euro (bij) als ik het geld terug heb ontvangen van de broek die ik het teruggebracht (retourpinnen). Feitelijk zijn mijn uitgave dan 100 en heb ik nog een budget van 200. Echter in de begroting wordt er niets gedaan met de 100 euro dit ik terugontvangen heb.
Werkt dit inderdaad niet of zie ik iets over het hoofd.
 
Alvast bedankt.

3 Antwoorden
4 Mar 2017 14:17

In de begroting wordt inderdaad een bij/af opgegeven van de betreffende post. Als je in de werkelijke totalen rechts in de begroting kijkt wordt daar inderdaad alleen rekening gehouden met overeenkomstige bij/af transacties. De alle overige overzichten / rapportages wordt het wel gesaldeerd. Ik zal kijken of ik dit in versie 6 nog kan verbeteren. 

16 May 2017 09:03

Is in versie 6 (beta) jammergenoeg niet opgenomen. Ik zou het ook op prijs stellen als er gesaldeerd werd. Ik werk namelijk met spaarrekeningen om onregelmatige uitgaven te reserveren. Boek daar maandelijks vast bedrag naartoe. Als ik dan een rekening betaal, haal ik bedrag van die spaarrekening. Dit bijgeboekte bedrag wordt niet meegenomen in de begroting, waardoor ik ten onrechte steeds “rood” kleur.

19 Sep 2017 12:33

Het salderen is voor mij als relatief nieuwe gebruiker moeilijk te doorgronden. Ik wil heel graag dat er bij vrijwel alle posten wordt gesaldeerd. Veelgebruikte toepassing is voorschieten van uit eten of uitgaven op vakantie. De uitgaven die ik heb gedaan worden dan later door anderen naar mij overgemaakt en wil ik dus niet meetellen als uitgaven en ik boek ze op dezelfde post. Salderen staat aan, maar in sommige overzichten lijken toch alleen de ‘af’-bedragen te worden meegeteld, terwijl op andere plekken wel wordt gesaldeerd. 
Kun je even compleet uitleggen hoe dat salderen werkt en waar het wel en niet wordt gedaan? Hoe kan ik bovenstaande situatie het beste boeken zodat mijn overzichten duidelijk blijven?
Dank,
Floris
 

24 Sep 2017 21:13

Voor de gevallen die je opgeeft zou ik een uitgaven begrotingsregel maken. Bij de betreffende post (bijv uit eten) in menu beheer.. posten beheren geef je op “salderen bij” > uitgaven. Alle mutaties die je binnenkrijgt geef je de post “uit eten”. Dan wordt in alle rapportages en grafieken het resultaat (inkomsten -/- uitgaven) bij de uitgaven weergegeven. In het begroting scherm wordt in de toolbar rechts de getallen nog niet gesaldeerd weergegeven. Dat heb ik aangepast in de komende versie 6.

12 Apr 2019 12:57

De bijdragen hier zijn nelaas niet gedateerd, dus ik weet niet hoe oud deze opmerkingen zijn. Het is nu 12 april 2019 en ik werk (met veel plezier) met versie 6.1.0.15. Ik loop tegen dezelfde problemen op als de eerste poster hier. Volgens mij is dit dus nog niet opgelost. Heel jammer, want de prognoses voor de huidige maand zijn zo onbruikbaar voor mij.

14 Apr 2019 19:32

Zojuist nog getest met 6.1.0.15 en werkt bij mij zoals ik verwacht. Ik heb deze maand uitgaven tuin waarbij ik via retourpinnen de borg van vervoer heb teruggekregen. Met salderen bij uitgaven op de post tuin (belangrijk om zo in te stellen) zie ik bij deze maand de tuin uitgaven + inkomsten als resultaat staan. Voorzover ik kan bepalen werkt het dus als ik zou verwachten. Misschien dat een screenshot naar info@penningmeester.net mij nog wat meer info over jouw geval geeft.