Salderen afhankelijk van resultaat3 Mar 2019 12:39

Volgens mij is het nu nog niet mogelijk, maar ik hoor graag het tegendeel. Als ik nu een post aanmaak waarop zowel inkomsten als uitgaven worden geboekt heb ik een drietal mogelijkheden: 1)salderen bij inkomsten; 2)salderen bij uitgaven of 3)niet salderen. Ik zou graag een 4e optie zien: salderen afhankelijk van het resultaat. Ik bedoel hiermee dat als het resultaat van de gesaldeerde boekingen positief is het bij inkomsten gesaldeerd wordt en als het negatief is bij uitgaven. Met name bij het overboeken tussen rekeningen is het mij immers van tevoren niet altijd duidelijk welke rekening per saldo ontvangt en/of uitgeeft. Dus als ik ze nu aan de een of andere kant saldeer komt hij vaak met negatieve cijfers te staan hetgeen lastig lezen is. Als ik hem niet saldeer staat hij aan beide kanten en weet ik het netto resultaat niet. Zou deze toevoeging mogelijk zijn?

1 Antwoorden
6 Oct 2019 11:38

+1 Vote
Beste medegebruiker, Ik snap de opties in de posten ‘salderen bij uitgaven’ en ‘salderen bij inkomsten’ niet, uitleg zou ook mij zeer welkom zijn. Bij het genereren van rapportages staat daarentegen nog Salderen: Ja of Nee. (deze functionaliteit staat, in tegenstelling tot degene bij posten, wel beschreven in de handleiding)

6 Oct 2019 13:33

Beste,
Eigenlijk is dat vrij simpel: als je een post hebt die je saldeert (dus alle inkomende minus alle uitgaande bedragen en daarvan dus één rij maakt) dan moet hij deze rij of bij uitgaven, of bij inkomsten kwijt. Op dit moment kan dat alleen van tevoren vastgelegd worden bij de definitie van de post. Dat is de keuze “salderen bij uitgaven” resp. “salderen bij inkomsten”. Dan wordt er dus voor die post maar 1 rij op je rapporten gezet, daar waar je het hebt gevraag. Als je hem niet saldeert zal hij alle uitgaande bedragen, opgeteld, bij uitgaven zetten en alle inkomende betailingen, opgeteld, bij inkomsten. Je krijgt dan dus twee rijen per post één bij inkomsten en één bij uitgaven.

Hopelijk maakt dat iets duidelijker wat het is en begrijp je ook waarom ik een nieuwe keuze zou willen hebben, afhankelijk of het in totaal een uitgave, dan wel een inkomsten wordt.

6 Oct 2019 14:32

Is inderdaad een hele heldere uitleg van hoe het werkt. In oudere versies van Penningmeester werd er alleen automatisch gesaldeerd, waarbij de rij afhankelijk van het totale resultaat bij inkomsten of uitgaven kwamen te staan. Daarbij waren er alleen veel problemen en onduidelijkheden als je op maandniveau kijkt waarbij een post de ene maand tot uitgaven en andere maand tot inkomsten hoorde. Om dat toen op te lossen is een aanpassing gemaakt waarbij je per post aangeeft of deze met salderen aan bij de inkomsten of bij de uitgaven moet komen te staan en je dus zelf alle controle hebt over waar het komt te staan. Ik zag daarbij zelf geen reden om dat ook nog automatisch te laten bepalen, anders dan dat het eenmalig iets meer werk is om een post aan te geven. Begrijp het voor je specifieke toepassing wel.. maar ben bang dat extra complexiteit die dit in de software met zich meebrengt niet opweegt tegen het extra gemak wat je in de applicatie krijgt. Overigens neem ik ook aan dat dit alleen geldt voor cashflow rapportages. Onderlinge boekingen zouden als PM posten moeten worden opgegeven waardoor ze sowieso niet in de resultaat rapportages terecht komen.