Kleine verschillen in rekening saldo2 Nov 2014 17:48

Hallo, ik ben de overstap van 4 naar 5 aan het doen. Om te kijken of dit goed gaat vergelijk ik op basis van dezelfde database bv saldo totalen en zie dat daar hele minimale verschillen zijn.
Ik gebruijk bv het rapport maandoverzicht met saldo en detail rapport.
Alhoewel beide hetzelfde beginsaldo hebben en ook voor de 2 jaar administratie die ik er in heb zitten identieke inkomsten/uitgaven is tot het huidig saldo net wat anders…
Overigens: de some klopt wel in V5 maar niet in V4 dus dat is dan wel weer fijn.
 
Is er een verklaring /

5 Nov 2014 17:54

Ik heb het zelfde. Nieuwe administratie begonnen met versie 5. Gebruik het nu 2 maanden en ongeveer 3x gegevens ingeladen van Rabo. Echter heb ik elke keer een klein verschil in het saldo wat weergegeven word aan de rechter kant. Weet niet waar het vandaan komt.

eerder had ik een verschil van bijna 1000. Toen alles opnieuw moeten laden.

2 Antwoorden
10 Nov 2014 12:38

In de laatste versie 5 (zie https://www.penningmeester.net/releasenotes/4-november-2014-versie-5-0-2-0) is het makkelijker om een grote periode opnieuw in te lezen, zonder dat daar dubbelingen ontstaan omdat de omschrijving door de bank of in penningmeester zelf is aangepast. U kunt daarmee makkelijker ontbrekende mutaties opnieuw inlezen en daarmee het saldo weer kloppend maken.
Ondertussen zal ik nog proberen verder te zoeken naar een mogelijk fout in de berekening. Er zijn vaker vragen over het saldo, maar ik heb tot nog toe geen oorzaak in Penningmeester zelf kunnen vinden. De saldo berekening wordt ook uitvoerig geautomatiseerd getest. Die slagen zowel voor versie 4 als versie 5, maar het kan uiteraard zijn dat ik nog een situatie over het hoofd heb gezien.
 
Hou er s.v.p. ook rekening mee dat het saldo altijd 1 werkdag achterloopt t.o.v. de bank, aangezien het pas 1 werkdag later door de bank wordt vrijgegeven om te downloaden. 
 

29 Nov 2014 09:51

Hallo, bovenstaand probleem heb ik ook, de gegevens van 2014 ingeladen in versie 5, maandoverzicht gemaakt, vergeleken met uitdraai versie 4, klopt echt geen hout van.

29 Nov 2014 13:07

Hallo, Heb je het geprobeerd met de laatste versie (versie 5.0.2.3)? Zo ja, zou je dan s.v.p. een screenshot kunnen mailen naar info@penningmeester.net en aangeven waar het afwijkt inclusief rapport instellingen? Bij mij zijn de rapporten in versie 4 en 5 identiek.

30 Nov 2014 01:48

Jochem, bedankt voor je snelle antwoord, ik heb het probleem kunnen lokaliseren. voor de zekerheid opnieuw begonnen met mijn backup bestand. instellingen aangepast en het klopt als een bus.
nogmaals bedankt voor de hulp.

30 Nov 2014 10:39

In versie 5.0.2.3 is hier extra aandacht aan besteed.
1) Het resulterend saldo wordt nu per transactie weergegeven in het transactieoverzicht. 
2) Dubbelingen worden beter tegengehouden (v5.0.2.0), zodat je makkelijker even een periode opnieuw kunt inlezen om ontbrekende transacties alsnog in te lezen
3) Er is een bug met administratieve / werkelijke weergave opgelost.
4) Saldo wordt nu berekend op basis van werkelijke mutaties (dus geen gesplitste), tenzij via menu beheer.. instellingen.. geavanceerd.. “Saldo o.b.v. werkelijke data” uitstaat. Zo kun je zelf kiezen op basis waarvan het saldo in stand van zaken wordt berekend. 
Lastig punt is echter het resulterend saldo van een gesplitste post te bepalen als de datum daarvan is verschoven. Deze wordt nu op het saldo van de originele datum gezet.