Instellen spaardoelen2 Apr 2016 18:35

Beste,
Zou je me kunnen uitleggen hoe ik het beste om ga met ING spaardoel rekeningen die binnen hetzelfde rekeningnummer vallen? Ik heb voor grotere jaarlijks te betalen posten een spaardoelrekening waar maandelijks automatisch een bedrag op geboekt wordt middels een transactie ‘naar spaardoelrekening x’ Eenmaal per jaar wordt het van die spaarrekening overgeboekt op de betaalrekening en wordt de betaling gedaan. Nu heb ik als kosten het maandelijkse bedrag begroot en boek ik alle transacties naar en van deze rekening evenals de betaling op dezelfde post. In de begrotingsrapporten e.d. klopt het dan toch niet helemaal. 
Ik heb gelezen hoe hiervoor een aparte rekening aangemaakt kan worden met negatief saldo maar het is mij toch nog niet helemaal helder hoe hier het beste mee om te gaan. Tips zijn welkom.
Alvast dank,

8 May 2016 13:44

Eigenlijk is (maandelijks) sparen geen kostenpost, maar het verplaatsen van geld (of waarde) van één rekening naar de anderen. Normaliter boek je dit op een post die geclassificeerd staat als “kruispost” (sparen, aflossen en activeren zijn hier voorbeelden van). Waarom? Je vermogen groeit of daalt niet door te sparen. Ook de terugboeking naar de betaalrekening zou ik als kruispost boeken.Als je bijv. maandelijks 2500 euro inkomsten hebt, 2000 euro uitgeeft en 500 euro spaart dan zie je zo een “winst” van 500 euro in zo’n maand. Als je dit vooraf plant, begroot je dus een “winst” van 500 euro; je begroot dus alleen de 2000 euro uitgaven. Verder neem je in de begroting de “incidentele” uitgave van 12*500 euro = 6000 euro op de in de maand dat je die verwacht te doen.

8 May 2016 17:06

Dank voor je reactie!