Hoe kan ik een Voorziening Groot Onderhoud maken?23 Aug 2020 10:17

Hallo, ik vind Penningmeester echt fantastische software. Doet bijna alles wat ik zou willen. Maar wat ik niet heb kunnen ontdekken, ook niet op deze fora en de help, is hoe ik op de balans & resultatenrekening een Voorziening (bv voor niet-jaarlijks onderhoud) kan boeken.
Ik zou bv graag elke maand 500 euro apart willen zetten, om grote zaken als woning isoleren, cv ketel vervangen etc iit te kunnen betalen. Zal vast wel kunnen, maar hoe pak ik dat technisch aan in dit programma?
Bvd, Ernest

1 Antwoorden
6 Sep 2018 20:26

Bedankt voor de complimenten, fijn om te lezen. Hieronder stapsgewijs een voorbeeld beschrijving hoe je dit goed zou kunnen boeken.

  • Ga naar Beheer.. rekening beheer
  • Voeg nieuwe rekening toe “Onderhoud”, balans zijde “P”, type “Reserves” 
  • Geef een gewenste beginstand (0 of negatief bedrag) d.m.v. ijksaldo op ijkdatum.
  • Ga naar transacties en klik op toevoegen 
  • Selecteer als type “afschrijving”, datum 31/12/2018 (bijv), rekening “onderhoud”, bedrag af en herhalen op “ieder jaar” t/m gewenste einddatum
  • Geef (bijv post)  “onderhoud” met groeptype “PM” zodat het in de rapportages niet als kosten wordt gerekend.  

Door de type afschrijving te kiezen komt er een reservering (prognose) te staan voor het jaarlijkse bedrag. Als 31/12 voorbij is wordt de transactie als werkelijke transactie gerekend en het saldo van de rekening onderhoud daarmee verlaagd. Zo bouw je een schuld op aan jezelf, te besteden aan onderhoud. Op het moment dat je een onderhoudsrekening op je betaalrekening binnen krijgt kun je die via rechtermuis naar de rekening onderhoud boeken. Daarmee verminder je weer de schuld aan jezelf omdat je deze daadwerkelijk aan onderhoud hebt besteed.