Oude gegevens archiveren12 Oct 2014 09:07

Hallo,
Vanaf 1995 was ik regelmatige een gebruiker van DaviCash. Dat je moet betalen voor software vindt ik normaal, maar het agressieve controle beleid op de licentie stoorde mij mateloos. Als je iets aan je hardware veranderd moet je weer bellen om daarover verantwoording af te leggen en daarmee weer toestemming te krijgen om DaviCash te mogen gebruiken. Zo ook als die tent failliet zou gaan, ben je de hele administratie kwijt. Dit deed mij besluiten iets anders te zoeken en dat is uiteindelijk sinds ongeveer 2 jaar Penningmeester geworden. Het gemis van relaties is met versie 5 ook opgelost, prima.
Eigenlijk kan ik alleen maar zeggen dat ik tevreden ben met Penningmeester ook omdat het programma nog steeds door ontwikkeld wordt. Toch heb ik een naar mijn mening ernstige opmerking over het gebruik van de database. Deze word ondanks archiveren steeds maar groter en groter. Nu ik Penningmeester versie 5 ben gaan gebruiken begint dit ook storend te worden. Bijvoorbeeld overschakelen naar de begroting duurt erg lang, inclusief de (tijdelijke) melding; programma reageert niet meer. Ik ben bang dat in de toekomst problemen ontstaan door de steeds maar groeiende database en het nu al tijdelijk niet meer (lijken te) reageren van Penningmeester tijdens het verwerken/updaten van gegevens.
Misschien is eerst een nadere uitleg over het groeien van de database op zijn plaats.
Ik ben begonnen om gegevens in te lezen van 2005. Aan het einde van een jaar, maakte ik een kopie van de database 2005 en noemde die 2006. Zo ging ik ook naar 2007 enzovoorts tot 2014. Vanaf het jaar 2007 ben ik begonnen met het archiveren van de gegevens van 2005. Dus tot en met 31-12-2005.
Het hier bovenstaande herhaal ik steeds bij aanvang van het nieuwe jaar. Zo heb ik in de database van het nieuwe jaar altijd het vorig en het huidige jaar beschikbaar. Alle daaraan voorafgaande jaren kan ik ook bekijken door ze even in te lezen. 2005.mdb, 2006.mdb, 2007.mdb, enzv. Op zich werkt deze wijze voor mij prima en overzichtelijk. Als nadeel blijkt dat oude gegevens niet net als in Davicash gewist worden. Toen ik een tijdje terug aan het experimenteren was (met kopie, gelukkig) en daarbij ergens de datum terug zette bleken gearchiveerde oude gegevens weer aanwezig en lagen alle eind saldo’s overhoop.
En aan de hand van het bovenstaande de suggestie welke ik wil geven.
1e Een aanpassing maken aan Penningmeester waardoor oude gegevens bij archiveren daadwerkelijk uit de database gewist worden en daarmee dan de database niet oneindig blijft groeien.
of
2e Een mogelijkheid implanteren waarmee in een nieuwe lege database vanuit een bestaande database alles behalve de transacties kan worden geïmporteerd.
Hoewel waarschijnlijk nogal complex kan dit misschien toch gerealiseerd worden?

1 Antwoorden
12 Oct 2014 12:30

Het is mogelijk de data die Penningmeester laadt bij het starten te limiteren via menu beheer… gegevens archiveren.
Bij opstarten laadt Penningmeester alleen gegevens vanaf die datum in het werkgeheugen. Des te groter deze is, over meer gegevens de calculaties moeten worden uitgevoerd. Ik heb deze zelf bijvoorbeeld op 31-12-2012 staan. Daarmee werk ik standaard alleen met de gegevens vanaf die datum. Als ik een keer verder wil terugkijken wijzig ik de archiveringsdatum weer. De gegevens voor de archiveringsdatum blijven namelijk wel gewoon in de database beschikbaar.